رویکرد امروز "آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا" (وابسته به وزارت دفاع آمریکا) در گزارشی مبسوط با عنوان «قدرت نظامی ایران» ارزیابی خود از توان دفاعی این کشور را ارائه داده است.
طبق این برآورد، ایران در حال حاضر مجهز به تانکهای دهه ۷۰ شوروی سابق و ترکیبی از جنگندههای قدیمی است حال آنکه چنانچه تحریم تسلیحاتی این کشور در سال میلادی آینده رفع شود، به سرعت تسلیحات فرسوده خود را ارتقا خواهد داد.
حتی ادعا شده که ایران به دنبال خرید تانکهای جدید از روسیه و چین است حال آنکه تحریمهای یکجانبه آمریکا بودجه نظامی ایران را نیز تحتالشعاع قرار میدهد.
آمریکا همچنین درباره پیشرفت توانمندی نظامی ایران در عرصه هوافضا ازجمله تولید پهپاد و برخورداری از موشکهایی که توان مستقر کردن ماهوارههای مینیاتوری را در خارجیترین مدار زمین دارند، ابراز نگرانی کرده است.
در این گزارش ۱۳۰ صفحهای ادعا شده که ایران به دنبال برتری جویی در غرب آسیا است. سپهبد "رابرت اشلی"، مدیر آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا تاکید کرده "ایران (امروز) بیش از هر زمان دیگری خود را در آستانه رسیدن به اهدافش میبیند، ایران در جریان وقایعی چون سقوط حکومت صدام در عراق، قیام داخلی در سوریه ، ظهور و شکست داعش و درگیری در یمن با کارتهای خود بازی کرده است.
از منظر این گزارش، ایران برای مقابله با رقبای مجهز به فناوریهای برتر، تاکتیکهای جنگ نامتقارن را در اولویت قرار داده است.
در این گزارش، تعریفی نیز از دکترین و راهبرد نظامی ایران داده شده مبنی بر اینکه راهبرد متعارف این کشور در درجه نخست بر بازدارندگی و توانایی پاسخ تلافی جویانه مبتنی است اما در صورتی که بازدارندگی ناکام بماند، ایران قدرت خود را از طریق تحمیل هزینه سنگین به قدرت متخاصم به نمایش گذاشته و با استفاده از مجموعه کاملی از توانمندیها که شامل جنگ نامتعارف نیز میشود، توان بازدارندگی خود را احیا میکند.
در این گزارش آمده است: "ایران به دلیل فقدان نیروی هوایی مدرن، توسعه برنامه موشکهای بالستیک را به عنوان یک قابلیت حمله طولانی بُرد برای ایجاد بازدارندگی در برابر دشمنان خود در منطقه - به ویژه ایالات متحده، اسرائیل و عربستان سعودی- در پیش گرفته است.
بر اساس این گزارش: توسعه قدرت نظامی ایران در خدمت دو هدف مهم است: "اطمینان از بقای حکومت و تأمین موقعیت غالب ایران در منطقه".
به گفته این مقام نظامی آمریکا: "ایران در طی یک فرایند سخت حاصل دههها درگیری در منطقه خاورمیانه، تواناییها و دکترین های نظامی خود را تکمیل کرده تا پاسخگوی تهدیدات ناشی از ایالات متحده و متحدانش باشد.
در این گزارش ادعا میشود که اگرچه ایران به لحاظ فناوری نظامی در مقایسه با سایر رقبا ضعیفتر است؛ اما نیروهای مسلح این کشور طی دهههای اخیر پیشرفتی ثابت داشتهاند.
در این گزارش هشدار داده شده در صورت برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل در سال ۲۰۲۰، ایران خواهد توانست قدرت نظامی خود را بیش از پیش توسعه دهد.
در این زمینه یک مقام اطلاعاتی آمریکا به خبرگزاری فرانسه گفت که انتظار میرود ایران پس از لغو تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل روی تهیه هواپیماهای جنگنده و تانکهای جنگی جدید متمرکز شود.
منبع:اعتدال